Pers

Cotton Club All Stars
Amsterdam Jam
Hi5 Records, 2007


Zonnestralen die vanaf de Nieuwmarkt door de smalle deuropening de schemer binnendringen en toch achterin het café reiken waar de stamgasten zachtjes met elkaar praten over tijden van weleer. Waar de argeloze onbekende zich omringd weet door het aroma van vervlogen verleden. Waar foto's van musici als stille getuigen aan de wand verhalen van toen en ooit. En waar in de hoek van dit dranklokaal en kwartet speelt. Jazz.
Op 'Amsterdam Jam' ruik je de geur van het fameuze Amsterdams etablissement de Cotton Club. Vermaard om de roemruchte historie, de gasten die er figuurden, de eigenaars en niet in laatste plaats de muzikanten.
Het trio Dirk Balthaus (piano), Anton Drukker (contrabas) en Dick Verbeeck (drums) wordt om de beurten vergezeld door de tenorsaxofonisten Dick de Graaf, Guus Crommelin en Efraïm Trujillo en Jorg Kaaij op sopraansax. Het repertoire? Miles Davis, Wayne Shorter, Dexter Gordon, Charlie Parker en Billy Strayhorn. En Trujillo en Kaaij met elk een eigen compositie.
Misschien op de eerste plaats complimenten voor Dirk Balthaus en Joep Lumeij die tekenden voor de opnametechniek. Het resultaat is als dat van een live opname met de klank van de intimiteit van deze Amsterdamse Cotton Club waar op zaterdagmiddagen jazz klinkt. Je sluit je ogen en je waant je in dit illustere dranklokaal en krijgt prompt de neiging te applaudisseren na een solo.
Het spel? Swing, up-tempo, ballades, vleugjes latin. Saxen die vet, vilein en droefgeestig klinken en opgetild worden door de swing en de ritmiek van het trio. 'Amsterdam Jam' is jazz zoals jazz is als het leven zelf. Getekend door improvisaties, een mix van stijlen, verschuivende accenten, wisselende ritmes en swing. 'Amsterdam Jam' is als een eerbetoon aan de jazz.
Een uitstekende plaat van voortreffelijke spelende musici. Een aanwinst voor de Nederlandse jazz!

Gepubliceerd in Jazzflits jaargang 5, nummer 10 (2007) © Frank A. Huser

Cotton Club All Stars
Amsterdam Jam
Hi5 Records, 2007


De Cotton Club is een café in hartje Amsterdam met een rijke geschiedenis. Elke zaterdag is er Live Jazz met Nederlandse en internationale topmusici. Op zaterdagmiddag spelen daar de Cotton Club All Stars, een vast driemanschap bestaande uit Dirk Balthaus op piano, Anton Drukker op bas en Dick Verbeeck op drums met een wisselende samenstelling van saxofonisten.
Met elk van deze saxofonisten werden in studio Marnix te Amsterdam drie nummers opgenomen. De spits wordt afgebeten door Dick de Graaf, die met zijn lekkere forse geluid drie standards, waaronder "Solar" van Miles Davis, speelt. Soepel en behendig levert hij een smaakvolle bijdrage aan het zaterdagmiddag jazzgevoel. Na hem volgt Guus Crommelin, Efraim Trujilio en Jorg Kaaij met ieder drie bijdragen, swingend bijgestaan door de vakkundige ritmesectie en pianist.
De gein is dat de vier saxofonisten niet zozeer aan elkaar gewaagd zijn, maar wel elk hun eigen smaak en geluid hebben waardoor iedere vorm van vergelijking (gelukkig) spaak loopt. Zo tovert Efraim Trujillo in zijn eigen compositie "100% Halal" een eigen soort vrolijkheid naar boven met speelse en snelle versiernoten, terwijl Guus Crommelin een introspectievere sfeer neerzet. Jorg Kaaij wekt met zijn sopraansax romantiek en virtuose intimiteit op in zijn eigen compositie "Lyra", terwijl hij daarna lichtvoetig doorbopt op tenor om vervolgens romantisch af te sluiten met "Chelsea Bridge" van Jimmy Strayhorn.
Trefwoorden: kleurrijk en zeer sfeervol. Kortom, het wordt weer eens tijd op zaterdagmiddag naar de Cotton Club te gaan.

Ntb muziekwereld · Number 3 · 2007